Bergen op Zoomse Bode 3 juni 2011
Bergenaar Jan schrijft boek over zelfdoding
Van Wijk staat midden in het leven
BERGEN OP ZOOM - Het feit dat hij net een boek over zelfdoding heeft geschreven doet niets af aan het feit dat Jan van Wijk midden in het leven staat. Als directeur van de Academie voor Deeltijd van de Avans Hogeschool én als vrijwilliger voor talloze verenigingen en besturen staat Jan dan ook niet alleen midden in het leven, maar ook midden in de maatschappij.

DOOR ROBBY VAN DER ZANDE

Misschien dat daar ook zijn politieke ambities vandaan komen. Van Wijk is oprichter van de Liberale Jongeren Bergen op Zoom en actief als voorzitter van de lokale VVD eveneens in dezelfde stad. Maar Jan is bovenal een levensgenieter, harde werker en schrijver. Na vijfentwintig managementboeken gooide van Wijk de spreekwoordelijke handdoek in de ring. Jan: “Dat was een bewuste keuze. Door de groei van de school waar ik werk was ik steeds meer deel van de organisatie. Ik stond niet meer voor de klas, gaf geen college meer. Dan moet je er ook niet over schrijven.”

Dialogen

De overstap werd gemaakt richting boeken over gevoel. Een andere richting, maar alles behalve een moeilijke keuze. Jan vervolgt: “Ik wil beleving overbrengen. Dat doe ik graag en draag ik ook uit.” De link met de marketingboeken is dan ook niet ver te zoeken: “Creëren van een gevoel is ook marketing.”

Een boek over zelfdoding is dan weer een heel ander verhaal. Hoe iemand daarbij komt terwijl hij midden in het leven staat weet Jan feilloos te vertellen:”De ondervinding van het onderwerp van nabij was aanleiding om ermee de slag te gaan. Het is beleving van mij, ik zuig dat niet uit mijn duim. Het is een nagenoeg waargebeurd verhaal en zelfs de dialogen zijn echt.” De keuze voor het onderwerp werd gemaakt om het bespreekbaar te maken en aandacht te besteden aan nabestaanden. Die worden in Jans optiek vaak vergeten. Voor hen is het een steun naderhand. De opbrengst van zijn 31ste boek, gaat net zoals de inkomsten van al zijn boeken naar het goede doel. In dit geval Clini Clowns, de omzet van het vorige boek ging naar Kika. Jan: “Voor hen die het niet makkelijk hebben, maar wel door willen gaan.”

Kindervriend

De link met de goede doelen valt ook niet moeilijk te leggen. Van Wijk heeft namelijk ook een functie als voorzitter van de landelijke St. Nicolaas vereniging. Die zet zich, net als Clini Clows én Kika, ook in voor kinderen. Dit alles in de trend van zijn vader, papa, zegt hij zelf. Die was veertig jaar lang hulpsinterklaas. Wel een kindervriend, maar geen kinderspel: “Je moet het wel serieus nemen. Ieder jaar geven we een cursus aan hulpsinterklazen en -pieten. Zo blijft het traditie nummer één.” Hoe Jan al deze werkzaamheden combineert met zijn baan? Jan: “Ik vind mijn werk ook een hobby, dat doe ik graag. “ In Jans beleving moet je dan ook alleen dingen doen die je leuk vindt, want alleen dan kan je ze goed doen. Misschien dat hem daar het liberale gedachtegoed zit. Je eigen toekomst kan je zelf scheppen. “Meestal dan”, voegt Jan toe. Voor zijn toekomst hoopt hij te blijven schrijven aan nieuwe boeken en aan zijn websites www.woordliefde.nl en sportmarketingmanagement.nl. En natuurlijk het werk voorzetten dat hij nu doet. Dat is uitdaging: “Ik kies niet voor één netwerk. Ik heb juist graag verschillende netwerken, die verrijken me.”