HOME  Archief Dromen  Lezersliefde   Liefdesaforismen  Links  Nieuws  Perslichten  Publicaties   Wie ben ik ?  

Sint Nicolaas !!

 

Dag Sint Nicolaas

Hier de drukte van de laatste dagen,
velen hebben weer niet te klagen,
wat verwent u toch jong en oud,
waarmee u warme banden behoudt,
dat met vele Zwarte Pieten in de weer
en u gedraagt zich oprecht als een heer,
oud, maar vitaal met een helder hoofd,
doet u elk jaar wat u hebt beloofd
vůůr de zesde van de decembermaand,
als u zich weer naar Spanje baant,
de vele Zwarte Pieten met u mee
in de lege Pakjesboot over zee,
waargemaakt is menige verwachting
en uw merk stijgt verder in achting.
Ik dank u voor de onvergetelijke tijd,
dat u menig hart hebt verblijd,
dat elk jaar opnieuw te willen doen,
verdient meer dan een dikke zoen,
ik zwaai u uit, het vele werk is klaar,
ben u voor goed gevoel zeer dankbaar,
tot volgend jaar, klinkt het bij het afscheid,
ik pink weg een traan van blijheid,
ga naar huis, steek een kaars aan,
want ook bij mij staat u bovenaan.

Jan van Wijk, 2 december 2011

 

Sint Nicolaas op bijzondere reis

Woon een voorstelling bij in Theater de Maagd te Bergen op Zoom. Er worden vandaag vijf uitverkochte voorstellingen gegeven. Meer dan drie duizend belangstellenden komen naar de voorstellingen kijken.

Het verhaal ...
Bijtijds in november vertrekt Sint Nicolaas met zijn vele Zwarte Pieten van Spanje naar Nederland en BelgiŽ. Traditiegetrouw doen de Goedheiligman en zijn gevolg dat per boot. Op de bootreis gaat wel eens wat mis. De eindbestemming is dan geen Nederland of BelgiŤ, maar ... Luilekkerland!

Wat is er gebeurd? De kapitein van de boot heeft de kaart nodig om de juiste vaarroute te nemen. Twee ondeugende Zwarte Pieten hebben geen zin om naar Nederland te gaan, zij willen niet werken in Nederland en houden liever vakantie in Spanje of Luilekkerland. Deze Pieten verwisselen kaarten en daardoor komt de boot met Sint Nicolaas, Zwarte Pieten en cadeautjes aan in Luilekkerland. De Twee Zwarte Pieten snoepen heel veel in Luilekkerland en hun haar gaat ineens verkleuren. Sint Nicolaas kan, met behulp van Hoofdpiet Pedro en Uitvindpiet Bedenkos, tijdig orde op zaken stellen en toch nog op tijd in Nederland en BelgiŽ aankomen.

Wat een spannende en humorvolle reis, die heel bijzonder is voor de Sint, de Pieten en de honderden kinderen die met hun mama, papa, oma of opa de voorstelling bijwonen. De kinderen hebben allen een verrekijker meegenomen om op reis goed te kijken en genieten met volle teugen. Ook worden er bekende Sint Nicolaasliedjes gezongen en enkele Sintliedjes die enkel in Bergen op Zoom worden gezongen.
Een avond met veel Sintbeleving en veel vreugde om Sint Nicolaas en de Pieten als grote vrienden te ontmoeten.

Jan van Wijk, 23 november 2011

 

Sint Nicolaas gaat voor in gezinsviering

Sint Nicolaas beleeft in heel wat plaatsen een feestelijke intocht. In enkele steden of dorpen worden nog meer bijzondere activiteiten verricht in de Sint Nicolaasperiode. Echter, er zijn weinig plaatsen waar de Sint voorgaat in de mis.

Woon op zondagmorgen de gezinsviering bij in de Heilig Hartkerk te Bergen op Zoom. Sint Nicolaas leidt samen met de pastoor de viering. De Sint heeft daarbij assistentie van een tiental Zwarte Pieten. Ook heeft hij de Pietenband meegebracht voor de muzikale omlijsting. Daarnaast zijn het vertrouwde kerkorgel en kerkkoor van de partij. In het gewijde gebouw zijn zo'n vierhonderd bezoekers bijeen, waarvan de helft in de leeftijd tot 10 jaar. Veel jonge kinderen hebben een Zwarte Pietenpak aan of een mijter opgezet. Enkele jonge kinderen hebben ook hun gezicht wat zwart gemaakt. De pastoor opent de dienst. Hij verwelkomt de aanwezigen en de hoge gasten uit Spanje. De Goedheiligman en enkele Zwarte Pieten hebben een actieve rol tijdens de viering. Zij dragen op bewogen wijze teksten voor en doen dit op een voor jonge kinderen heel begrijpelijke wijze. Zo doet ook de pastoor, die zich een ware Sintfan toont. Wat zijn de kinderen en de wat ouderen vol aandacht. Gedurende de mis speelt de Pietenband enkele bekende liedjes en de aanwezigen zingen uit volle borst mee. Wat een belevenis voor jong en oud. Dank u Sint Nicolaas, om een mis zo'n bijzondere impact te geven. |

Jan van Wijk, 14 november 2011

 

uitzwaaien

Het is zes december. Sint Nicolaas en zijn vele Zwarte Pieten gaan terug naar Spanje.

Met heel veel belangstelling is de Goedheiligman met zijn uitgebreid Pietengevolg enkele weken terug verwelkomd in honderden plaatsen. De Sint en de Zwarte Pieten maken indrukwekkende intochten mee.
Reikhalzend kijkt menigeen lang uit naar de komst van de hoge gast uit Spanje. Gedurende de dagen dat de grote kindervriend hier actief is, kan hij rekenen op veel bijval van klein en groot. Wat is de Goedheiligman populair!
Dan wordt het vijf december. Velen vieren pakjesavond en blijde gezichtjes maken menig hart warm. Sint Nicolaas beloont en laat dit merken ook. Wat een bijzonder warm gevoel door gezelligheid bij Sintbeleving. Pakjes, surprises, rijmen en opvallende woordjes zorgen elk jaar voor onvergetelijke momenten.
In de nacht van vijf op zes december verrichten Sint Nicolaas en zijn Zwarte Pieten nog vele grote daden. Voor menig kleintje worden cadeautjes gebracht. Op de ochtend van zes december is het voor menigeen vreugdevol opkijken naar hetgeen de Sint heeft gebracht. Zo doet Sint Nicolaas dat al vele, vele jaren.

Dan vertrekt Sint Nicolaas met zijn gevolg. De miljoenen mensen bij de vele intochten zijn er niet voor Sint Nicolaas om hem te bedanken. Ik zie de Sint niet vertrekken, maar zwaai hem wel uit. Een uittocht verdient Sint Nicolaas toch zeer zeker voor mij.
Dank u, Sint Nicolaas, voor de fijne tijd. Denk aan de vele mooie momenten die het grote Sint Nicolaasfeest mij ook dit jaar geeft. Dag, Sint Nicolaas. Dank voor de aandacht die u zovelen heeft gegeven. Dank u, Sint Nicolaas, grote vriend. Dan vloeit een traan ...

Jan van Wijk, 6 december 2010

aftellen

Elk jaar tel ik af tot 5 december. Nu begin ik daar meestal mee als Sint Nicolaas weer in het land is. Jaren terug ligt mijn startmoment om te gaan aftellen wat eerder in het jaar. Aftellen naar een dag, waar je lang naar uitkijkt, is al een feest. Komt bij, dat ik het Sint Nicolaasfeest het meest belangrijke feest van het jaar vind en dat maakt dat er een lange feestperiode van enkele weken is. Ik gebruik dus een lange tijd om te kunnen aftellen.
Toch heb ik niet heel mijn leven afgeteld naar 5 december. In mijn hele jonge jaren is het aftellen naar 6 december. Pakjesavond op 5 december is er nog niet. Op de ochtend van 6 december, het is dan de echte verjaardag van Sint Nicolaas, liggen er enkele cadeautjes op de tafel in de huiskamer. Dat zijn heel speciale momenten die mij bijblijven.
De laatste jaren is de avond van 5 december een gezellig samenzijn. Met enkele teksten wordt er een speciale sfeer gemaakt. Soms zijn de teksten op rijm. Verder zorgt een surprise voor een echte verrassing. Bovenaan staat voor mij gezelligheid op 5 december, met goed gevoel door de aanwezigheid van lieve mensen. Pakjesavond op 5 december komt in heel veel huishoudens voor. Het Sint Nicolaasfeest is met recht de grootste traditie in Nederland.
Als ik op 5 december laat naar bed ga, dank ik Sint Nicolaas voor de fijne tijd. Vervolgens ga ik aftellen. Hoeveel nachtjes slapen voor ...

Jan van Wijk, 1 december 2010

 

Naastenliefde van Sint Nicolaas

De religieuze context geeft Sint Nicolaas in zijn oorspronkelijke betekenis. Als ik de Goedheiligman dan bekijk, zie ik een grote weldoener. Sint Nicolaas helpt mensen en dat ongeacht hun komaf. De Sint is dan voor mij een voorbeeld om goed te doen. Hij is de man voor oprechte naastenliefde. Doet dat wat in zijn mogelijkheden ligt. De Sint is een zeer sterk sociaal voelend persoon, die mensen zelfs in de meest hachelijke situaties redt. De Goedheiligman heeft oog voor de vele zwakkeren in de samenleving. Hij helpt menigeen, zoals jonge kinderen in gevangenschap, zeevarenden in noodweer, huwbare vrouwen zonder bruidschat en ... de mens die aandacht vraagt. Sint Nicolaas is niet voor niets de kampioen als patroonheilige van ontelbare doelgroepen gelovigen. Zo is Sint Nicolaas voor mij een steun. Wend mij tot hem. Spreek hem zowat dagelijks. Zeg niet alleen gedag, maar ga in gesprek.
Groet hem bij me thuis, als ik zijn beeld en foto zie. Hij bestaat echt voor mij. In deze heilige heb ik een vast geloof.

Jan van Wijk, 28 november 2010.
 

Sint Nicolaas uit wenskist

Een van de hoogtepunten van het Sint Nicolaasfeest in Bergen op Zoom zijn de jaarlijkse voorstellingen in stadsschouwburg De Maagd. Vijf uitverkochte voorstellingen met in totaliteit ruim drieduizend bezoekers op de woensdagmiddag en -avond. Het is een uitdaging van formaat voor de Sint en zijn gevolg om elk jaar een spektakelstuk op te voeren in de schouwburg.
Sint Nicolaas en vele Zwarte Pieten beleven ook dit jaar weer wat bijzonders in een programma van ruim een uur. Deze keer draait het om een wenskist die Uitvindpiet Bedenkos heeft gemaakt. Deze kist staat in het Markiezenhof, het stadspaleis te Bergen op Zoom. Dit paleis staat door schitterende decors op het toneel van de schouwburg. Het is net alsof je in de kelder van het Markiezenhof bent. Het spookt daar met spookpieten.
In de zaal zitten elke voorstelling honderden spookkinderen die ook spooklakens en spooklantaarns hebben meegebracht. Een indrukwekkend zicht.
De interactie is ongekend boeiend tussen kinderen, ouders, oma's en opa's in de zaal en Hoofdpiet Pedro, Uitvindpiet Bedenkos en twee ondeugende Zwarte Pieten op het toneel. Als achtereenvolgens de wenskist aan de geuite wensen gehoor geeft, komen een mensaap, cowboy, indiaan en zeven dwergen te voorschijn. Ontroerend is het Sint Nicolaas ook uit de wenskist te zien komen.
De Sint gebruikt zijn staf en ring om aan de wenskist te vragen dat Hoofdpiet Pedro en Uitvindpiet Bedenkos te voorschijn komen. De wens van de goede Sint komt uit en met het zingen van de Spanje Samba is een onvergetelijke voorstelling voorbij.
Dank je, Sint Nicolaas met je trouwe Zwarte Pieten voor het mogen meemaken van jullie avonturen.

Jan van Wijk, 24 november 2010
 

In de crypte van Sint Nicolaas

Ben bij Sint Nicolaas in Bari. Bezoek daartoe de crypte van de meest bekende heilige in de basiliek van de Italiaanse havenstad. Woon er een eucharistieviering bij. Ga te communie en krijg de hostie aangereikt door een priester vanachter een zwaar smeedijzeren traliewerk.

In de crypte zit een vrouw die mijn aandacht trekt. Ze heeft een lichtblauw hoofddoekje om. Een wat oudere vrouw zit naast haar. De oudere dame kijkt de jongere meer dan eens aan. Wellicht moeder en dochter. Mijn aandacht blijft ze trekken. Ze heeft een slanke verschijning en zit iets voorover gebogen. Zet ze wat op papier? Ook een tekst aan het schrijven, zoals ik hier achterin de crypte?
Na de katholieke viering blijft de vrouw zitten. Ik loop langs haar om naar de plek te gaan waar Sint Nicolaas ligt. Ze schrijft inderdaad. Wat later staat ze naast me voor de overbekende plaats waar Nicolaas rust.

Het is muisstil in de crypte. Iedereen schijnt in gedachten te zijn. Echter, ik ben alleen zeker van mijn eigen gedachten. Nu sta ik hier nog steeds naast de madonna met het lichtblauwe hoofddoekje. Als ik hier nu eens met mijn papa sta. Hij, de grote hulp van de Sint en dat zo'n veertig jaar. Ben zo in gedachten, dat ik niet merk dat de madonna ineens is verdwenen.
Voor ik de crypte verlaat, bewonder ik de muurschilderingen. Het zijn taferelen van Nicolaaslegenden. Dan groet ik de Sint en denk aan mijn papa. Wat zou mijn papa dit graag hebben gezien.

Jan van Wijk, 18 november 2010.

 

 

Verwensint?

Sint Nicolaas houdt van alle kinderen evenveel. De Sint doet dit al heel veel jaren. Echter, de Goedheiligman voert ook een cadeaubeleid. De uitvoering van dit beleid uit zich in allerlei activiteiten en is niet evenwichtig. De vraag is: Hoe komt dat?

Ik ga met deze vraag naar Sint Nicolaas. Raak met hem in gesprek. De Spaanse bisschop heeft het over een verschil tussen willen en kunnen. Sint Nicolaas wil geen verschil maken bij het geven van cadeautjes aan kinderen. Toch gebeurt dit. Klopt, zucht de Sint. Dan komt zijn uitleg.

Wil je eens even luisteren naar mij? Er zijn kinderen die elke dag van hun ouders hun schoentje mogen zetten. Deze kinderen ontvangen dan dagelijks iets van hun lange verlanglijst. Het komt dan ook nog voor dat er meermaals echt dure geschenken worden gegeven. Echter ..., dat doe ik niet. Kijk, mijn Zwarte Pieten en ik gaan niet elke dag bij dezelfde kinderen langs om hun schoentjes te vullen. De mama en papa willen mij dan helpen. Alleen, ik vraag daar niet om! Die mama en papa doen dit op eigen gelegenheid. Spelen voor Sint Nicolaas. Ik vind dat hoogst onplezierig, als echte Sint Nicolaas. Het zit zo. Ik wil wel cadeautjes geven, maar dan zonder dat het overdreven verwennerij wordt. Ik ben immers geen "verwensint"! Dus elke dag de schoen zetten is wat erg veel van het goede. Een keertje per week? Vooruit, nog eenmaal meer. Bij twee keer per week de schoen zetten houdt het gewoon op. Ik kan het dan nog net met mijn Zwarte Pieten organiseren. Ook belangrijk is, dat ik voor die maximaal twee keer per week net voldoende geld heb. Ik wil met mijn bankrekening niet rood komen te staan! Omtrent de cadeautjes wil ik nog wel wat kwijt. Kinderen vinden in hun schoen van mij wat zij graag willen en niet wat hun mama of papa vindt dat het kind moet krijgen.
Ik, Sint Nicolaas, wil dus geen "verwensint" zijn en ... ik wil ook geen verwende kinderen. Tegen ouders, maar ook tegen oma's en opa's heb ik al vaker gezegd, dat verwende kinderen niet worden geboren, maar na hun geboorte worden verwende kinderen gemaakt. Nog even dit ... Wil je nog even naar mij luisteren? Mijn Zwarte Pieten zien nogal eens hele lange verlanglijsten. Die lijsten zijn zo lang, dat mijn Zwarte Pieten deze echt te lang vinden. Ik zie ook van die lijsten en geef mijn Zwarte Pieten gelijk. Je mag kinderen toch ook duidelijk maken dat niemand alles in het leven krijgt. Zo, dat is momenteel wel genoeg. Ik moet nu wel aan de slag. Mijn Zwarte Pieten en ik hebben in deze tijd onze jaarlijkse topdrukte.

Nog een vraagje aan u, Sint Nicolaas. Mag ik vanavond mijn schoen zetten?
Luister nu eens goed naar de Sint. Jij mag jouw schoen zetten vanavond, maar pas zondagmorgen zit er wat in. Kijk er maar eens enkele dagen naar uit. Naar iets moois toeleven, geeft ook al een goed gevoel.

Jan van Wijk, 17 november 2010

Klik hier voor meer informatie over het boekje "St. Nicolaas bestaat echt"

Sint Nicolaas in Bari

Afgelopen zomer in het Italiaanse Bari. Ik ga op bezoek bij Sint Nicolaas. Hij, de kindervriend, is uit Myra hierheen gebracht. Zo'n kleine duizend jaar geleden en ruim zevenhonderd jaar na zijn dood. Italiaanse zeelieden verschepen hem naar een meer veilig oord.
Sint Nicolaas is voor mij de meest bijzondere heilige. De man is wereldwijd geliefd en is daardoor de ene heilige die zo'n vooraanstaande plaats heeft.

Ik hou van Sint Nicolaas. Geloof in zijn liefde goed te doen. Anderen te helpen, als het in je mogelijkheden ligt. Een rijke historie heeft de Goedheiligman zonder meer. Zoveel legenden zijn er omtrent hem.
Goed doen. Ken jij dat? Anderen helpen als ze het echt nodig hebben. Jezelf daarbij soms wegcijferen. Ik krijg een goed gevoel een ander te helpen, voorzover ik het kan. Dat goed doen is voor mij liefde betuigen. Want ... wat ben je zonder liefde? Zonder ...? Voor mij is dat een absoluut nulpunt. En ... ik wil niet op het nulpunt zitten.

Als ik in de huid van de Sint kruip ... Niet om cadeautjes te geven. Wat dan? Zieken bezoeken, hen een hart onder de riem steken. Een eenzaam, oud vrouwtje aandacht geven. Met een minder-valide een dagje op stap gaan. Zo gaan mijn gedachten. Nog heviger dan ooit, hier in Bari, in de grote Sint Nicolaasbasiliek. En ... denk ik aan jou. Jaren terug spreken we al over Bari. Samen er eens heen. Het is er nooit van gekomen. Zou je graag nog eens zien. Samen nog wat willen beleven. Echter, jij bent hier niet meer. In gedachten heb ik je, elke dag. Denk aan de momenten van weleer. Jij kijkt ongetwijfeld vanuit de hemel toe. Jij, mijn echte Sint Nicolaas.

Jan van Wijk, 14 november 2010

HOME